Novinky

Na obědy ve školních jídelnách nemá zrovna růžové vzpomínky. „Za poslední roky se to ale hodně změnilo,“ říká Roman Staša, vítěz čtvrté řady soutěže MasterChef Česko. Aby byly děti ještě o něco spokojenější, připravil pro kuchařky a kuchaře zajímavé recepty na Bidfood Expo 2024.
V čem tkví kouzlo mexické kuchyně? „My vždy připravujeme jídlo tak, aby krásně vonělo,“ prozrazuje Luis Antonio Arronte Lima, Executive Chef pražských restaurací Las Adelitas a La Taqueria. Právě on byl lektorem dubnového kurzu Originální mexické kuchyně v Bidfood Gastrostudiu.
Rozsáhlá expozice, přednášky, odborníci a soutěž o Školní jídelnu roku! To vše nabídne Bidfood Expo 2024 pracovníkům z institucionální gastronomie. „Chceme návštěvníkům ukázat, že i školní jídelna může být moderní a technicky na vysoké úrovni,“ říká Lukáš Doubek z Jídelny.cz.
Je velkým propagátorem tuzemské klasiky. „Česká kuchyně pro mě představuje domov,“ vysvětluje šéfkuchař Jan Punčochář. Na Bidfood Expo vystoupí již po několikáté a tentokrát návštěvníkům předvede mix pokrmů, které připravuje ve své restauraci U Matěje.
Technologie, ukázky kuchařských postupů, představení nových surovin a interaktivní prostředí vybízející k zastavení. To vše nabídne Bidfood Training Academy na letošním Expu. Pod palcem jí má šéfkuchař Marek Svoboda. „Do Letňan přeneseme to nejlepší z našich kurzů,“ říká.
Nová Salsiccia je již pátou čerstvou klobásou Gurmet z vlastní výroby Bidfood Kralupy. Přidala se k veleúspěšné vinné klobáse a trojici grilovacích. Receptury vychází z tradiční přípravy vyhlášených evropských klobás z Itálie, Francie, Německa a Moravy.
Čínu má v krvi, a to doslova! Narodil se tam a u nás je od svých osmi let. „Čínská kuchyně nejsou jen smažené nudle s kuřecím masem,“ říká Baoyong Zheng, který na Bidfood Expo 2024 předvede ty nejlepší a nejoblíbenější speciality z asijské gastronomie.
Gurmeti chřest milují a podle mnohých z nich jsou podmínky pro jeho pěstování jedny z nejlepších na světě právě v Česku a to na Mělnicku. Chřestu totiž vyhovují lehké písčité půdy a klima, které není ani suché, ani kontinentální.
Současně s Bidfood Expem proběhne i pražská Roadshow AHR. „Věříme, že propojení obou akcí bude zajímavým obohacením programu a docílíme výjimečné koncentrace odborníků,“ říká Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR. Hlavním tématem Roadshow bude ziskovost provozů.
Pokrmy plné barev a chutí k jaru zkrátka patří. Ovšem to, aby zároveň dávaly ekonomický smysl a hosté byli ochotni za ně zaplatit, je kritérium, které limituje nejednoho kuchaře. Ale někteří mají šetření v krvi. „Halíře dělají talíře!“ ví René Tichý, šéfkuchař z hotelu Ostrov.